Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Belastingaangifte… Iedere Nederlander heeft ermee te maken. Ook als ondernemer ontkomt u er niet aan. Maar dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn…

Belastingaangifte als specialisme

Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

U kunt uw aangiften omzetbelasting, loonheffing, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting natuurlijk in eigen beheer houden. Wanneer uw onderneming groot genoeg is, kunt u er uw eigen specialisten voor aanstellen. Maar in een kleinere organisatie – zoals een eenmanszaak – kunt u niet al het werk zelf doen. Niemand heeft immers overal evenveel kijk op.

Wellicht bent u zelf heel goed in staat om op basis van de cijfers uit de boekhouding uw aangiften zelf te verzorgen. Een belastingadviseur is hier echter in gespecialiseerd. Hij kent de kneepjes van het vak en kan u aan grotere fiscale voordelen helpen dan u zelf ooit voor mogelijk had gehouden.

Een kosten/batenanalyse kan dan ook heel goed uitmonden in het uitbesteden van deze taak met omvangrijke financiële consequenties.

Voor- en nadelen

Aan elk voordeel zit een nadeel, aldus Johan Cruijff. En dat geldt ook in het kader van deze vraagstelling.

Door uw belastingaangifte zelf te doen hebt u zelf direct een overzicht en bespaart u kosten. Dit is op het eerste gezicht een lucratieve optie. Het uitbesteden vergt uit handen geven van de controle, een deel van de regie over uw eigen onderneming. Vertrouwen is nodig om iemand anders uw financiële zaken te laten regelen.

Natuurlijk kunt u de kosten voor een goede belastingadviseur in absolute zin bekijken. Dan lijkt het soms een aanzienlijke investering.

Maar beseft u dan ook wat u laat liggen?

Als u dankzij de  belastingadviseur meer belastinggeld terugkrijgt en daadwerkelijk gerichte bedrijfsmatige adviezen ontvangt, slaat de weegschaal toch naar de andere kant door.

Bovendien creëert u tijd en ruimte voor andere aspecten van het ondernemen, als u samenwerking aangaat met een deskundige belastingadviseur. Uitbesteden – zo is onze stelling – loont zonder meer de moeite als belastingzaken niet uw specialiteit zijn.

Conclusie

Wanneer uw aangifte eenvoudig is, kunt u overwegen om uw belastingaangiften zelf doen. Onze ervaring leert echter dat ondernemers bij het zelf doen van aangiften vaak duizenden euro’s laten liggen doordat ze niet de diepgaande kennis van het belastingrecht hebben.

Wilt u verzekerd zijn van maximaal fiscaal voordeel? Dan is het raadzaam om samenwerking te zoeken met een deskundige belastingadviseur.

De fiscale adviseurs van BDS staan u in dat geval uiteraard graag terzijde vanuit onze kantoren in Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Amsterdam.