Heb jij ook een fiets van de zaak?

De regels voor een fiets van de zaak worden vereenvoudigd per 1 januari 2020. Wie van zijn werkgever een lease-fiets krijgt, moet daar vanaf 2020 een paar euro per maand voor betalen. Er komt een vast bijtellingspercentage van zeven procent. Dat gaat het kabinet op Prinsjesdag bekend maken.

 

Huidige regels
Als je momenteel een lease-fiets hebt, dan moet je precies het aantal privékilometers bijhouden. Daarnaast moet je ook bijhouden welk voordeel je daarvan hebt. De eventuele kosten voor onderhoud, reparatie en stroomverbruik mag je daar weer van aftrekken. De huidige regels voor een fiets van de zaak zijn hierdoor te ingewikkeld. Door de complexiteit van de regeling bieden maar weinig werkgevers hun werknemers een zakelijke fietsregeling aan.

Wat gaat er veranderen?
In het voorjaar kondigde staatssecretaris van Financiën Snel al aan met een vereenvoudigde regeling te komen. Net als bij auto’s gaat er voor privégebruik van een zakelijke fiets een vast bijtellingspercentage gelden. Dat komt op zeven procent van de waarde van de fiets te liggen. Door een vast bijtellingspercentage is het niet meer nodig om het exacte aantal privékilometers bij te houden. De bedoeling is de Nederlander uit de auto te halen en op de fiets te krijgen. Juist de combinatie van beide vervoermiddelen kan het voor mensen aantrekkelijker maken om een aantal dagen in de week in plaats van met de auto op de fiets naar het werk te gaan.

Voorbeeld
Een e-bike van € 2.000 kost dan afhankelijk van het inkomen tussen de € 4,33 en € 5,75 per maand. Voor een iets duurdere lease-pedelec, ter waarde van circa € 3.500) moet gerekend worden op een bijtelling van € 7,50 tot € 10 per maand.

 

Heeft u vragen over de regels inzake de fiets van de zaak, neem dan snel contact op met onze (belasting)adviseurs!